Місце топонімів в історії Азербайджану - Абдуллаєва, Севда (Науково-теоретичний альманах Грані, 2022)
Формування кожної нації є результатом безперервного етнічного процесу, який тривав протягом усієї історії. Етнічний процес у суспільстві відбувається на основі певних компонентів. Складовими етнічного процесу є племена, роди, народи та нації. Одним словом, в результаті процесів консолідації та асиміляції етнос, відомий під однією назвою, після певного історичного етапу виходить зі стадії історії, змінює інший етнос, один тане, а інший домінує. Іншими словами, для вивчення походження нашого народу необхідно розкрити назви етносів, які проживають на Південному Кавказі, та їх етнічну приналежність. Зрозуміло, що велику роль у формуванні народів відіграли різні племена та племінні об’єднання. Сусідні народи і особливо різні тюркомовні племена, які існували протягом всієї історії, повинні об’єднатися. Ці відносини можуть бути реалізовані в результаті деяких топонімічних досліджень, оскільки топонімічні одиниці відображають цей процес. Топоніміка Азербайджану має дуже давню історію. Греки, римляни, перси, араби, а також російські та європейські мандрівники цікавилися Азербайджаном і висловлювали різні погляди на географічні назви його території. Після 1950-х років дослідження ряду видатних учених розвинули науку топонімію і зробили її дещо самостійною. Хоча топоніми в деяких випадках піддаються морфологічним змінам, загалом вони сильніші за граматичну структуру мови. Прикладом цього є азербайджанська топоніміка. Дослідження, історико-типологічний аналіз топонімічних назв та їх наукове узагальнення допомагають розкрити дуже складні й необхідні питання мови та історії нашого народу. Виявлення цих фактів ще раз підтверджує, що топоніми турецького походження давніші на Південному Кавказі. Метою статті є дослідити історію виникнення топонімів та місце топонімів в історії Азербайджану.