Буржуазія Півдня України та основні сфери її підприємницької діяльності у пореформений період - Шляхов, Олексій (Науково-теоретичний альманах Грані, 2022)
Актуальність проблематики пов’язана із вивченням особливостей розгортання в пореформений період в українських землях Російської імперії підприємницької діяльності та становлення тут ринкового, капіталістичного господарства. Метою дослідження є вивчення місця та ролі основних груп буржуазії в розвитку товарно-грошових відносин у різних секторах народного господарства Півдня України. Результати статті полягають у тому, що в ній реконструйовано напрями бізнесової діяльності підприємців у другій половині ХІХ ст., а також досліджено кількісний склад основних груп буржуазії та рівень прибутковості її закладів. Наголошено на тому, що свої бізнес-інтереси заповзятливі люди регіону реалізовували як у фінансово-банківській сфері, так і в обслуговуванні населення, у промисловості та транспорті. Утім домінуючу роль у структурі приватного підприємництва мали бізнесові практики в царині торгівлі. Адже саме тут було сконцентрована переважна частка індивідуальних підприємств Півдня України, які в підсумку відігравали важливу роль у задоволенні попиту та потреб широких верств місцевого населення. Оригінальність і наукова новизна статті полягає в тому, що автором запропоновано регіонально-галузевий ракурс у поглядах на підприємництво в Україні в імперську добу, яке розглядається і як складова вітчизняної економічної історії, і як своєрідний соціальний інститут, який носив на собі характерні відбитки тогочасної епохи. Зроблено висновки стосовно того, що підприємці Півдня України наприкінці ХІХ ст. були однією з найбільш економічно потужних та впливових груп промисловців, фінансистів та торговців царської Росії, які активно сприяли економічній модернізації регіону.