Протиріччя реалізму та лібералізму в міждержавних відносинах: на прикладі російсько-грузинської війни - Джахангірлі, Джахангір (Науково-теоретичний альманах Грані, 2021)
У статті, досліджуються протиріччя реалізму та лібералізму у міждержавних відносинах, порівнюються підходи до випадку російсько-грузинської війни та наводиться аргументація обох підходів. У порівнянні з лібералізмом, який стверджує, що Росія втрутилася в Грузію заради захисту рівності прав особистості, автор захищає реалізм, який розглядає російсько-грузинську війну як частину підтримки континентальних інтересів Росії. Після роз'яснень теорій та наведення фактів про російсько-грузинську війну 2008 року тема дослідження переходить до частини статті порівняння. Порівняння встановлюється за основними теоретичними нюансами та багатоаргументованими твердженнями обох точок зору. Згідно з результатами дослідження, отриманими методами порівняльного аналізу, російсько-грузинська війна є «продуктом» політики «розділяй і володарюй», яку впроваджувала Росія в пострадянських республіках. У дослідженні аналізуються результати війни та злагоди; тому воно має корисне значення. У будь-якому випадку, різні коригування поступово створили значне нпорозуміння стосовно того, хто є головними героями на сцені; оскільки існують різні типи державних і недержавних політичних акторів. Ці персонажі створюютьт широкий спектр ставок, різноманітних цілей, складних методів комунікації та різноманітних організацій, всередині яких діють ці актори. Старою позицією, яка була головним прихильником вербалізації сенсу загальнолюдських відносин, була диференціація спільногоу взаємодії суспільства та держави. Ця кваліфікація виявила гроші у вісімнадцятому столітті, коли зобразила два особливих кола людських асоціацій і практики; піднесення осіб, пов’язаних угодами та ринковими відносинами, і експрес, головною здатністю якого було підтримувати внутрішню гармонію та зовнішній захист. У сучасну епоху, у будь-якому випадку, держава і суспільство переплітаються, і ідея глобального зв’язку набула абсолютно зрозумілого характеру