Основные методологические принципы построения системы детерминации человеческой жизнедеятельности в эпоху глобализации - Джалілов, Азер (Науково-теоретичний альманах Грані, 2021)
Аналіз різноманітної філософської, психологічної та соціологічної літератури з проблем системи визначення людської діяльності показує, що дослідники завжди прагнули зрозуміти логіку дій людей, навчитися передбачати їхні дії у майбутньому. Невизначеність їх дій у конкретних життєвих ситуаціях, починаючи з купівлі певних споживчих товарів, до голосування за особливих кандидатів змушує соціологів шукати комбінацію чітко діючих зовнішніх та внутрішніх факторів, що визначають зміст свідомості людини та її практичних дій. У той самий час бажання побудувати логічно послідовну картину розгортання певного події з теперішнього часу у майбутнє, також охоплює ці природні процеси, це також прояв прагнення людини уникнути невизначеності. Виходячи з вищезгаданого стає ясно, що ще на ранніх стадіях формування філософської думки були спроби побудувати різні схеми розвитку природних і соціальних процесів на основі деяких внутрішніх законів, їх послідовної зміни. Саме таким чином була сформована теорія детермінізму – вчення про можливість прогнозування результатів розгортання процесу на основі знання його початкових характеристик. Роз'яснення сутності та змісту системи детермінації дозволяє виявити глибокі механізми виникнення відносин людини до певних дій у певних обставинах, з метою визначити реальні можливості, свідомість та поведінку різних людей та соціальних груп. Це призводить до збільшення ступеня розуміння того, що відбувається у повсякденному житті, а також обґрунтованість цих прогнозів, що розвиваються фахівцями при аналізі тенденцій у розвитку певних видів людської діяльності. Кожен вузький спеціаліст із виробництва різних товарів, складання ефективних рекламних оголошень чи організації виборчої кампанії тощо, покладається на теорію детермінації. Список довгий, лише чітко знаючи моделі формування та реалізації різних потреб та інтересів людей, можна досягти з ними порозуміння.