Вервиця як етнорелігійний маркер акціональної підсистеми сигніфікативного поля католицизму - Kryachko, V. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
Здійснено спробу експлікації вервиці як етнорелігійного маркера акціональної сигніфікативної підсистеми католицького сигніфікополя у контексті дослідження інтеракції та кореляції структурних елементів різних етнорелігійних просторів та систем в етносоціології релігії за допомогою різносоціоевалюційних інструментативних методотехнологій. Проаналізовано частину сучасних наукових та інформаційних ресурсів, пов’язаних із візуальною культурою, релігійними обрядами та догматикою католицизму, а також виявлено деякі подібності між певними сигніфікантами акціональної атрибутики католиків та деякими ідентифікаційними маркерамипаттернами різних етнорелігійних спільнот минулого та сучасного соціумопростору. Виявлено деякі етнорелігійні зв’язки та кросскореляції між певними структуроелементами католицького сигніфікативного поля і етнорелігійними маркерами індуїстських, буддійських, ісламських тощо етнічностей. Cоціоевалюаційноідентифікативні, аналітикоконтентуальні, а також соціодіагностичні аутоінтенцієспроби експлікації етнорелігійних маркеросигніфікативних спільнозалежностейкореляцій між різними сигніфікативними структурополями у соціопросторі здійснені на базі розробленої автором моделі структури сигніфікативного поля католицизму, яка складається із наступних базових сигніфікативних структурних підсистем: 1) антропоморфна сигніфікативна підсистема, до якої належать людиноподібні та персоніфіковані символоконструкції, пам’ятки культури та архітектурні ансамблі, а також познаки частин тіла людини, їх комбінації та сигнали; 2) зооморфна сигніфікативна підсистема, до якої входять твариноподібні познакоконструкції та знаки окремих їх оганів, а також символи продуктів їх життєдіяльності; 3) вегетоморфна сигніфікативна підсистема, до якої належать рослиноподібні сигніфікоелементи та продукти харчування; 4) геоморфна сигніфікативна підсистема; 5) геометрична сигніфікативна підсистема; 6) астральна сигніфікативна підсистема; 7) колористична сигніфікопідсистема; 8) топосоінсталяційна сигніфікопідсистема; 9) предметноінструментативна сигніфікативна підсистема; 10) архітектурна екстер’єрноінтер’єрна сигніфікативна підсистема; 11) абстрактна сигніфікативна підсистема; 12) акціональна сигніфікативна підсистема.