Українська національна ідея у поглядах Микити Шаповала - Bychuk, I. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
У статті обґрунтовано національну ідею у віддзеркаленні соціалістичного світогляду початку ХХ століття. Розглянуто погляди М.Шаповала на українську національну ідею. М.Шаповал розглядав суспільство у вигляді складної соціальної системи, елементи якої поєднуються на підставі кумулятивних зв’язків. Згідно з М.Шаповалом, нація є складним соціальним скупченням (верствою), що характеризується діяльністю чинників мови, території та держави. Звідси першим чинником в усіх цих формах є мова, яка входить у різні сполучення з іншими чинниками і в різних комбінаціях дає різні верстви. М.Шаповал інтерпретував націю соціальною спільнотою, що посідає істотне місце у соціальній стратифікації суспільства і динамічно розвивається у ньому, нерідко виступаючи суб’єктом боротьби інтересів. Він наполягав на діалектичній взаємозалежності національного та соціального визволення, на потребі «паралельного поступу на ниві національного пробудження та соціальної захищеності». Більше того, найвищою соціальною цінністю він вважав націю, а національні цінності визнавав більш значущими, ніж соціальні. Але оскільки в реальному соціальному бутті має місце «відчутна автономія національної та соціальної тенденцій», то треба вести наполегливу боротьбу за кожен із цих першооснов, бо вони не можуть замістити чи компенсувати нестачу один одного.