Дослідження особливостей та структури електорального простору України в 2014 р. із використанням синтетичного підходу - Shelemba, M. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
Стаття націлена на обґрунтування доцільності використання синтетичної авторської моделі для дослідження особливостей та структури електорального простору України в 2014 р. Викладені методологічні засади використання синтетичної моделі із використанням якісних та кількісних методів дослідження електорального простору, серед яких методи факторного та кореляційного аналізу. Синтетична модель (підхід), яка побудована на підставі використання кращих наукових підходів, враховує особливості і тенденції розвитку електорального простору України. Проведено аналіз особливостей та структури електорального простору України в 2014 р. із використанням запропонованої моделі. Доведено, що застосування авторської синтетичної моделі дослідження дозволяє із використанням об’єднання факторного та кореляційного аналізу обґрунтувати підтримку партій під час виборчих кампаній, відповідно, в залежності від дії факторів та найбільш важливої кореляти. Було виявлено, що електоральний вибір залежить від дії тих факторів, які в найбільшій мірі відповідають очікуванням населення регіону. В статті показано, що використання в Україні на даному етапі розвитку під час досліджуваних виборчих кампаній в якості найбільш значимої соціальної кореляти «Індексу людського розвитку» є обґрунтованим і таким, що дає можливість отримувати достовірні результати. Доведено, що високий рівень кореляції дотримується при високому рівні підтримки партії та, відповідно, високому значенні соціальної кореляти за всіма варіантами експертних досліджень.