Українська соціокультурна реальність: модерн чи постмодерн, матеріалізм чи постматеріалізм? - Pivovarova, N. P.; Khliapatura, B. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
Стаття присвячена аналізу деяких аспектів соціокультурного стану сучасного українського суспільства через призму гіпотези Р. Інглехарта про матеріалістичні та постматеріалістичні цінності; пошуку відповідей на запитання: наскільки властиві українському суспільству постмодерністські зрушення, який індекс постматеріалізму притаманний більшості українців, які перспективи реалізації «тихої революції» у вітчизняному соціумі. Проблема руху в напрямку постмодерних суспільств є актуальною для України, адже вона якраз перебуває на перехідному етапі свого соціокультурного становлення. Зміна цінностей окремо кожного індивіда і всього суспільства в цілому уособлює собою соціокультурні зміни, які ведуть суспільства в напрямку до соціального, економічного, політичного та особистісного благополуччя. У статті робиться висновок, що на даному етапі українське суспільство доцільно розглядати як суспільство модерну з вкрапленнями постмодерну, з низьким індексом постматеріалізму, соціумом, де домінують матеріалістичні цінності. Проте, на основі емпіричних даних, констатується, що протягом досліджуваних 19962014 років серед українців поступово збільшується частка людей змішаного типу за рахунок молодої генерації населення.