Співвідношення понять “складна система” та “складне середовище” у социальній філософії - Mohammad, Ameri S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Досліджено співвідношення понять «складна система» і «складне середовище», що є актуальними у сучасному соціально-філософському знанні. Обґрунтовано, що в сучасних умовах розвитку суспільства, які характеризуються мінливістю, нелінійністю і складністю, в соціальній філософії розвивається нова дослідницька парадигма – синергетична, яка дозволяє не тільки по-новому представити системний підхід, а й дає іншу інтерпретацію соціальних явищ. На перший план виходить поняття «складне середовище», яке підкреслює динамічні характеристики соціальної реальності, вказує на її процесуальність, багатовимірність і нерівноважність. А також представляє соціальну реальність як «психомірну систему / середовище» за походженням. Зокрема, з позицій психосинергетики (І. В. Ершова-Бабенко) розуміння цілісності і складності системи набуває вигляду концептуальної моделі «ціле в цілому / ціле-в-цілому». Показано також доцільність застосування психосинергетиченої інтерпретації позиції І. Пригожина про нерівноважний фазовий перехід нового типу у смисловому полі соціальної філософії. Вперше використано явище «неврахований суб’єкт / продукт», що відноситься до аналізу соціальної реальності.