Ідеологія та мораль гендерної культури в Україні - Svyatnenko, I. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Статтю присвячено проблемі дослідження ідеології та моралі латентного гендерного расизму в гендерній культурі України. Автором узагальнено першу частину результатів емпіричного дослідження гендерної культури України, яка стосується таких блоків, як: а) гендерне позиціювання чоловіків та жінок (рівність/нерівність); б) гендерні ієрархії (домінантність/субмісивність/егалітарність); в) гендерні стандарти на норми оцінювання неформальної поведінки та неформальних невербально-комунікативних сигналів. Проведений аналіз дозволяє авторові відкинути більшість припущень щодо егалітарних особливостей гендерного позиціювання для респондентів чоловічої та жіночої статі. Констатовано, що режим привілеїзації, наявний і в українській гендерній культурі, дозволяє визначати гендерні сценарії як матріархально-расистські і такі, що знаходять згоду з боку як чоловіків, так жінок. Наголошено на тому, що консенсуальність такого становища свідчить не лише про мовчазну згоду більшості із настановами гендерного расизму, але і про нерозуміння політики гендерної рівності західного типу. Таке нерозуміння мінімізує шанси утвердження егалітарної гендерної культури та сприяє подальшому поглибленню як гендерної нерівності, так і випливаючої з неї гендерної конфліктності українського суспільства з усіма випливаючими наслідками.