Вплив соціально-економічного стану на світогляд селянства України (ХІХ – початок ХХ ст.) - Babicheva, O. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У представленій статті висвітлено світогляд селянства України у ХІХ – початку ХХ ст. на який значною мірою вплинули економічні фактори. Проте реформи 1848 та 1861 рр., а також революція 1905 – 1907 рр. черговий раз довели неспроможність та небажання австрійського уряду та російського царизму йти на жодні поступки народу. Столипінська реформа мала успіх в Україні. Але її так і не було доведено до кінця. До того ж, поміщики ще володіли великою часткою земель. Так, на початок Першої світової війни 1914 р. аграрне питання залишалося остаточно невирішеним. Як і раніше, селяни вважали землеробську працю джерелом добробуту і достатку. Альтернативні види праці, такі як підприємництво, комерційна та посередницька діяльність, торгівля, інтелектуальна праця, громадськополітична діяльність, які на початку ХХ ст. вже заявили про свою фінансову ефективність, ще не розглядалися селянами як рівноцінні землеробської праці. Зрозуміло, селяни чекали в своєму житті позитивних зрушень, але їх «внутрішній голос» говорив, що довгоочікувані зміни мають прийти ззовні.