Форум країн-експортерів газу як новий актор міжнародного ринку газу - Beschasna, I. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У представленій статті автором аналізується діяльність нової на міжнародній арені організації – Форуму країнекспортерів газу. Встановлено, що на сьогоднішній день об’єднання виробників газу прагне спрямувати свою діяльність на оптимізацію міжнародного співробітництва в сфері видобутку та споживання газу. Крім того, країниучасниці Форуму відзначають важливість забезпечення міжнародної енергетичної безпеки, що знаходить своє відображення в головних цілях діяльності організації. Форум країнекспортерів газу дуже часто називають «газовим ОПЕК». Проте суттєва різниця в принципах роботи нафтового та газового ринку не дозволяє говорити про те, що ФКЕГ може перетворитись найближчим часом на «газовий картель». У статті проаналізовані не лише основні цілі та положення роботи об’єднання, а й ключові проблеми. Зокрема мова йде про конфлікти між державамичленами. Різні політичні та економічні інтереси учасників не дозволяють ефективно співпрацювати в рамках організації. Також значний вплив має позиція ЄС та США, які вважають, що створення Форуму спрямоване на монополізацію світового газового ринку.