Історичні аспекти розведення та збереження породи гуцульських коней на українських землях у складі Польщі в міжвоєнний період - Romanenko, G. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
У статті вивчаються історичні аспекти розведення породи гуцульського коня на українських землях у складі міжвоєнної Польщі. Попри вкрай незадовільний стан поголів’я цих гірських коней після завершення Першої світової війни, у наступні двадцять років вдалося втілити ряд заходів, які посприяли збереженню породи та збільшенню її чисельності. Силами ентузіастів та за державної підтримки було започатковано кінний завод у Судовій Вишні, сформовано стадо з відбірних жеребців-плідників, відновлено діяльність розплідних станції у Карпатах. Регулярні виставки та огляди гуцульських коней мотивували коневласників до належного піклування про своїх тварин та сприяли обміну досвідом у справі їх годівлі. Справі відродження коня гуцульської породи, його розведенню та популяризації серед населення присвятила свою діяльність створена в 1925 році Спілка конярів гуцульської породи, яка інтенсивно провадила свою діяльність аж до вибуху Другої світової війни. Починаючи з 1925 року за ініціативи спілки конярів, у Жаб’є, а потім у Косові та Устеріках щорічно організовувалися виставки гуцульських коней. Зазвичай на таких заходах презентували близько 360-400 коней. Основною метою виставок стала популяризація розведення серед населення гуцульського коня. Під час їх проведення відбувався ветеринарний огляд коней, фахівці надавали рекомендації щодо правильної годівлі та утримання. У збереженні породи в міжвоєнні роки на Прикарпатті важливу роль відіграли наново відкриті розплідні станції гуцульських коней. Як і в австрійські часи, однією з найважливіших залишалась розплідна станція у Жаб’є. Масштаби втілюваних задля збільшення поголів’я гуцульських коней заходів далеко не були достатніми, та все ж до початку війни породу українських гірських коней вдалося зберегти та примножити.У статті вивчаються історичні аспекти розведення породи гуцульського коня на українських землях у складі міжвоєнної Польщі. Попри вкрай незадовільний стан поголів’я цих гірських коней після завершення Першої світової війни, у наступні двадцять років вдалося втілити ряд заходів, які посприяли збереженню породи та збільшенню її чисельності. Силами ентузіастів та за державної підтримки було започатковано кінний завод у Судовій Вишні, сформовано стадо з відбірних жеребців-плідників, відновлено діяльність розплідних станції у Карпатах. Регулярні виставки та огляди гуцульських коней мотивували коневласників до належного піклування про своїх тварин та сприяли обміну досвідом у справі їх годівлі. Справі відродження коня гуцульської породи, його розведенню та популяризації серед населення присвятила свою діяльність створена в 1925 році Спілка конярів гуцульської породи, яка інтенсивно провадила свою діяльність аж до вибуху Другої світової війни. Починаючи з 1925 року за ініціативи спілки конярів, у Жаб’є, а потім у Косові та Устеріках щорічно організовувалися виставки гуцульських коней. Зазвичай на таких заходах презентували близько 360-400 коней. Основною метою виставок стала популяризація розведення серед населення гуцульського коня. Під час їх проведення відбувався ветеринарний огляд коней, фахівці надавали рекомендації щодо правильної годівлі та утримання. У збереженні породи в міжвоєнні роки на Прикарпатті важливу роль відіграли наново відкриті розплідні станції гуцульських коней. Як і в австрійські часи, однією з найважливіших залишалась розплідна станція у Жаб’є. Масштаби втілюваних задля збільшення поголів’я гуцульських коней заходів далеко не були достатніми, та все ж до початку війни породу українських гірських коней вдалося зберегти та примножити.