Теоретичний огляд проявів та особливостей соціальної солідарності - Doktorova, D. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
Статтю присвячено проблемі визначення проявів та особливостей соціальної солідарності у теоретичних надбаннях сучасної соціології. Аналіз наукової літератури засвідчив введення поняття соціальної солідарності як складний концепт, який при визначенні не вирізняють серед суміжних понять. Вагомим внеском є виокремлення характеристик соціальної солідарності, що вміщають в собі об’єднання в групу, де повага, переживання один за одного, довіра, безкорисність, гордість, болісне переживання зради існують всередині. Суттєве значення відіграють форми існування солідарності, яка проявляється на рівні довкола, для та відповідно до чогось. Значну роль відіграють зв’язки солідарності, якість яких залежить від рівня користолюбства. Такі зв’язки також можуть проявлятися у вигляді мотивуюючих факторів. Визначена характеристика поведінки людей в рамках соціальної солідарності, що варіюється в залежності від рівня організації, ролей (головних та другорядних), масштабу. Важливе місце серед особливостей соціальної солідарності має час, який може об’єднувати групу та проявлятися одразу в минулому, теперішньому і майбутньому. У публікації окреслюється значимість соціальної солідарності, що розкривається через мотиви членів групи та правила моралі, які можуть не обов’язково бути дотримані.