Сучасний стан та перспективи професійного самовизначення здобувачів освіти загальноосвітніх навчальних закладів м. Маріуполь: за матеріалами соціологічного дослідження - Tashkinova, O. A.; Mishchenko, S. O.; Totska, K. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
У статті проаналізовані особливості професійного самовизначення учнівської молоді в умовах території проведення Операції Об’єднаних сил (на прикладі міста Маріуполя). Зазначено важливість професійного самовизначення для успішності життєвого шляху здобувачів освіти, учнівської молоді. Особлива увага приділена професійному вибору як засобу соціальної реабілітації та суспільної інтеграції для молодих осіб з інвалідністю. Наведено результати соціологічного дослідження щодо проблеми професійного самовизначення учнівської молоді, проведеного Маріупольським міським центром зайнятості спільно з кафедрою соціології та соціальної роботи ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет» у лютому-березні 2018 року. Встановлено, що у сучасному світі професійна орієнтація потребує створення певних умов для професійного самовизначення, допомоги у виявленні професійних інтересів, нахилів, визначення реальних можливостей у освоєнні тієї чи іншої професії, з урахуванням стану здоров’я для успішної соціальної діяльності в суспільстві та активної адаптації до ринку праці. З’ясовано, що сучасний стан розвитку міста Маріуполь вимагає вдосконалення підходів до організації профорієнтаційної роботи, в тому числі її форм та методів, спрямованих на ліквідацію протиріч між об’єктивно реальними викликами ринку праці, пов’язаними з організацією балансу в кадровій структурі та традиційними суб’єктивними професійними поглядами сучасної молоді. Пропонуються напрямки покращення професійної орієнтації здобувачів освіти на локальному рівні. Охарактеризована діяльність Маріупольського міського центру зайнятості у цьому напрямку, а саме: «Клуб свідомого батьківства», бізнес-школа «Start Up» для молоді 16-25 років, проект «Інклюзивної профорієнтації «Мрія поряд» та інші. Особлива увага приділена волонтерській діяльності як нової форми включення учнівської молоді у світ майбутньої професії. Зазначено, що волонтерство є однією з основних форм прояву соціальної активності молодої людини.