Еволюція концептуальних підходів у дослідженні понятійно-змістового трактування сутності органічного землеробства - Orekhivskyi, V. D. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
На основі іноземних та вітчизняних наукових досліджень проаналізовані існуючі термінологічні визначення органічного землеробства. З’ясовано спільні ознаки розглянутих трактувань щодо органічного землеробства, органічного виробництва, органічного сільського господарства та органічної продукції. Запропоновано авторське бачення змісту органічного землеробства, яке включає застосування системи дієвих природних заходів, що сприяють підвищенню родючості ґрунту, оптимальному росту сільськогосподарських культур та отриманню екологічно чистої продукції. Визначено, що органічне землеробство базується на використанні науково обґрунтованої структури посівних площ і спеціалізованих сівозмін із вирощуванням багаторічних бобових трав, застосуванні мілкого безполицевого обробітку ґрунту, використанні сидеральних культур на зелене добриво, внесенні науково обґрунтованих норм органічних добрив, запровадженні екологічно безпечних агротехнічних та біологічних заходів у технологіях вирощування сільськогосподарських культур. Встановлено, що в органічному землеробстві виключається використання синтетичних хімікатів (мінеральні добрива, пестициди, антибіотики тощо) та генетично модифікованих організмів.