Проблема вимірювання ефективності пропаганди (на прикладі застосування індексу результативності російської пропаганди в Україні) - Oliinyk, O. V.; Lyasota, L. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
Стаття присвячена методологічним проблемам вивчення ефективності російської пропаганди в Україні (2015-2018 р.). Її мета – спираючись на теоретичні підходи визначення пропаганди та спроби емпіричного дослідження ефективності пропаганди, а також на сучасні статистичні дані, визначити специфіку та основні складності дослідження пропаганди, характерні риси результатів російської пропаганди в Україні та чинники, що впливають на її ефективність. Проведено аналіз можливих ефектів пропаганди, обґрунтовано можливість емпіричної оцінки її результативності. Спираючись на результати останніх досліджень Київського міжнародного інституту соціології та Державного інституту соціологічних досліджень ім. О. Яременка, авторки окреслили основні тенденції залежності підтримки головних тез російської пропаганди різними категоріями населення України. Проведено критичний аналіз методики вимірювання ефективності пропаганди, визначено напрямки подальшого її вдосконалення, а саме: посилення вивчення поведінкових ефектів пропаганди, проведення регулярних замірів для забезпечення можливості порівняння, розвиток комплексних досліджень виявів результатів пропаганди різними методами (у т. ч. психологічного тестування, залучення до експерименту кількох контрольних груп тощо).