Проблеми міграції в період раннього плейстоцену на Південному Кавказі - Mammadov, Y. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
Стаття, що оповідає про проблеми міграції в період раннього плейстоцену на Південному Кавказі, заснована на результатах досліджень за даною темою, наявних на сьогоднішній день. Стаття спирається на дослідження М. М. Гусейнова, М. М. Мансурова, А. Г. Джафарова, А, А. Зейналова, Д. О. Лордкіпанідзе. У статті на підставі археологічних і Палеоантропологічних досліджень розглядається вплив клімату та географічного положення в період раннього плейстоцену на міграцію, заселення ранніми людиноподібними видами ареалу долини річки Гуручай – Азихської печери, палеолітичних стоянок Дманісі і Гараджа. Порівняння віку печери зі знайденими там культурними зразками дає можливість стверджувати, що люди оселилися тут після того, як рівень води знизився, що дозволило проникнути всередину. Отже, люди на прилеглих територіях селилися ще до утворення печери. Досить розвинена техніка обробки виявлених у VII-IX шарах знарядь і завершеність більшості з них вказує на те, що люди, які тут жили, заселили Гуручайську долину задовго до приходу в печеру, створивши стоянки під відкритим небом.