Співвітчизники, які проживають у США, як референта група сучасних українських мігрантів - Vashrova, N. V.; Volodko, V. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Проаналізовано особливості позиціонування сучасних українських мігрантів у США щодо українців, які також проживають в американському суспільстві. Розглянуто контекст, в якому українські мігранти згадують цей тип референтної групи, її значення та роль у житті на новому місці, ступінь важливості її норм, цінностей і практик для мігрантів, перетин з іншими типами референтних груп (співвітчизниками в Україні, а також неукраїнськими і неіммігрантськими групами в Америці). Специфіка референцій українських мігрантів розглянута стосовно трьох основних аспектів: соціально-економічного, соціокультурного та етнонаціонального. Виявлено взаємозв’язок між особливостями позиціонування мігрантів щодо українців у США, з одного боку, і ступенем їх соціальної адаптації – з іншого. Проаналізовано специфіку використання референтних груп українськими мігрантами залежно від стратегії соціальної адаптації та виокремлено декілька основних тенденцій, які включають випадки спрощення процесу адаптації за рахунок ідентифікації українців з групою співвітчизників; приклади збільшення шансів на висхідну мобільність мігрантів унаслідок членства в українських міграційних організаціях; варіанти уповільнення інтеграції в американське суспільство та зменшення шансів на висхідну мобільність унаслідок обмеження соціальних зв’язків виключно групою співвітчизників.