Аналіз львівської профспілкової преси поліграфістів на прикладі часописів «Czcionka» і «Przewodnik dla spraw drukarsko-litograficznych» - Berest, I. R. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
На основі документів, принципу історизму, наукового та об’єктивного підходу в статті зроблено спробу проаналізувати та показати роль профспілкової преси в середовищі львівських друкарів. Досліджено сучасний стан та розвиток історіографії проблематики дослідження історії профспілкової преси, показано, що профспілкова преса галицьких друкарів бере початок саме зі Львова, доведено, що видання мали неабияку популярність серед робітників. На сторінках часописів порушено актуальні питання буденного життя товариств друкарів Львова, Австро-Угорської імперії та інших країн, а також висвітлено різні події власної історії, освіти й культури. Oсобливо важлива роль «Czcionki» та «Przewodnika» в історії львівських друкарів полягала в їх новаторському стилі. Газети створили на зразок друкарського журналу суспільного профілю. Публікували вони не тільки найактуальніші та найновіші матеріали, що стосувалися різних професійних питань, але вміщували інформацію про профспілкове життя, складні умови праці та проживання львівських друкарів, виражали передові погляди редакторів, пов’язаних із робітничим рухом у Галичині та у світі, захищаючи інтереси й справи простих робітників.