Страйкова боротьба з участю профспілок у Східній Галичині у другій половині ХІХ – на початку ХХ століття - Berest, I. R. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
На основі документів, принципу історизму, наукового та об’єктивного підходу у статті зроблено спробу проаналізувати та показати роль профспілок у страйковому русі Східної Галичини. Досліджено сучасний стан та розвиток історіографії проблематики дослідження історії страйкового руху, доведено, що головною подією у профспілковому русі 1870-х рр. стали організація і проведення першого страйку у Східній Галичині (Львів, 24-30 січня 1870 р.), яким було започатковано хвилю страйкової боротьби. В кінці ХІХ – на початку ХХ ст. революційний рух робітників продовжував розвиватися. Поряд із страйками профспілки брали участь у робітничих демонстраціях, зборах і мітингах. Страйковий рух поступово набував політичного значення.