Понятійно-категоріальний апарат соціології кар’єри - Kuzmin, V. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Автором відзначено, що поняття «кар’єра» – складне й багатомірне. На сьогодні це поняття в соціологічному дискурсі залишається недостатньо дослідженим. Визначено, що це сталося тому, що за радянського та пострадянського історичних періодів дослідження здійснювалось у межах соціології економіки та соціології праці. У рамках роботи було проаналізовано поняття «кар’єра» та його похідні в рамках соціологічного дискурсу і скориговано його з урахуванням сучасних соціологічних знань. У статті розглянуто контекстність вживань поняття «кар’єра» та його ґенезу. Наведено приклади конкретних соціальних маркерів, що визначають історичні та соціальні особливості вживання поняття в українському соціологічному дискурсі. Визначено особливості ексергічності поняття «кар’єра», що дає можливість досліджувати концептуальність змісту кар’єри відносно її соціальної важливості в контексті актуальних соціальних процесів та практик. Проаналізовано автором генезис поняття «кар’єрні амбіції» як акумуляції ресурсів для професійного розвитку своєї особистості з метою реалізації свого кар’єрного сценарію, деталізовані особливості структури кар’єри та її похідних. Стратегія кар’єри може розглядатися як визначення на основі своїх стратегічних кар’єрних цілей у сфері побудови своєї кар’єри та кола потенційних можливостей для самовдосконалення та самореалізації в рамках трудової діяльност