Шляхи розкриття духовно-ціннісного потенціалу християнської етики в сучасній школі - Rohova, O. H. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Теоретико-методологічний супровід процесу становлення духовно-ціннісної сфери зростаючої особистості на засадах християнської етики досить слабо рефлексується в сучасній вітчизняній філософії освіти, що пов’язано з повільним і поступовим приділенням уваги проблематиці релігійної освіти в державній школі. При дослідженні шляхів розкриття духовно-ціннісного потенціалу християнської етики в сучасній школі застосовувалися методи системного, історичного, соціокультурного, компаративного та герменевтичного аналізу. Запропоновано філософсько-освітнє розуміння релігійного змісту категорії «духовність», розкрита її значущість та стимулююча роль у становленні внутрішнього світу дитини й розглянуті ефективні конструкти ретрансляції цієї категорії засобами християнської етики з метою адаптації до сучасних завдань державної світської школи. Шляхи розкриття духовно-ціннісного потенціалу християнської етики в сучасній школі розглянуті в контексті пошуку глибинних зв’язків та синтезуючих цінностей освітніх напрямків: аксіологічно-праксеологічного, екзистенційного, еорто-логічного та культурологічного, що мають знайти своє місце в освітній царині через персоніфікацію та варіативність навчання і виховання з наданням можливості зробити кожній дитині свій ціннісний вибір у напрямку досягнення нової більш досконалої якості життя.