Приватність як конвенціональний концепт: до обґрунтування дослідницької стратегії - Khodus, Y. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
Пропонується оригінальна дослідницька стратегія аналізу приватності, яка передбачає осмислення даного феномена як конвенційного концепту. Стверджується, що в сучасному інтелектуальному просторі на тлі очевидного несприйняття будь-яких «тоталізуючих» істин, всіляки спроби привести існуючі трактування певного явища до якогось спільного знаменника виглядають безперспективними. Водночас, це зовсім не скасовує необхідності інтелектуальної діяльності з уточнення термінологічного і концептуального словника науки. В певному сенсі, ідею конвенційного концепту якраз і можна розглядати як приклад саме такої діяльності. Доводиться, що оптика, яка пропонується, має особ- ливу евристику в силу того, що актуалізує позицію критичної саморефлексії дослідника, яка включає, з одного боку - оцінку власної рефлексивної позиції, а з іншого - характер актуальної соціокультурної ситуації, яка, в свою чергу, задає параметри виробництва наукового дискурсу. Обґрунтовується, що побудова конвенційного концепту приватності, як частина аналітичної роботи, забезпечує первинне упорядкування, початкову класифікацію розрізнених феноменів, семантичних одиниць, що становлять зміст приватності і мають виражену контекстуальну природу.