«Мала відлига» П.Ю. Шелеста: міф чи реальність? - Ivanenko, V. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Висвітлено деякі гуманітарні аспекти, тенденції та особливості суспільно-політичного життя в Україні за часів правління першого секретаря ЦК КПУ Петра Юхимовича Шелеста. В епіцентрі розгляду – феномен «українофільства» цієї непересічної й водночас контроверсійної постаті, зокрема сутність, складові та наслідки історичного явища під назвою «мала відлига» П.Шелеста, що найбільш виразно виявилося в його конкретних, хоч подеколи й суперечливих кроках, спрямованих на захист певних національних інтересів та прав УРСР, передусім у контексті збереження базових опор української ідентичності – мови, освіти, культури. Будучи твердим і непохитним поборником соціалістичного вибору, «братньої сім’ї» народів СРСР, рішучим і послідовним провідником «генеральної лінії» правлячої компартії в республіці (в тому числі у боротьбі з інакодумством), український лідер в той же час намагався як міг протидіяти диктату Кремля в окремих сегментах гуманітарної та економічної політики, що дещо стримувало русифікаторські процеси в Україні, перетворення її самобутнього національного ландшафту і колориту на якусь уніфіковану просторово-духовну субстанцію, повністю інтегровану у площину політико-ідеологічної конструкції московського центру. При цьому наголошується, що існуючі міфологеми про «автономізм», «націонал-комунізм» чи програму так званої «другої українізації» П.Шелеста документальними джерелами не підтверджуються, а отже, не відповідають тогочасним реаліям.