Ноогуманістичний світогляд як проблема сучасної філософії освіти - Shindaulova, R. B. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті автор вивчає проблему формування ноогуманістичного світогляду на основі ноогуманізму і дослідження педагогічного потенціалу останнього. Ноогуманізм, з його морально-гуманістичною, ноосферно-екологічною, мироформуючою спрямованістю, затребуваний часом і в контексті сучасних реалій може стати духовним компасом сучасної молоді. Один із шляхів обґрунтування педагогічних можливостей ноогуманізму здійснено автором на основі порівняльного аналізу з родинними типами педагогічних систем. В результаті аналізу автором виявлено, що процес формування ноогуманістично-орієнтованого світогляду включає в себе основні положення зазначених видів систем і дидактичних концепцій філософії освіти. Автор приходить до висновку, що ноогуманістично-орієнтована філософія освіти має великий гуманістичний потенціал, який розвивається, і асоціативні можливості. Поєднане з особистісно-діяльнісним підходом, формування ноогуманістічного світогляду містить в собі повноцінні ознаки навчальної діяльності, що репрезентує теоретичне обгрунтування свого педагогічного потенціалу.