Діяльність Християнсько-демократичного союзу Німеччини в опозиції: 1969-1982 рр. - Tyron, A. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Дана стаття присвячена визначенню особливостей політичного курсу Християнськодемократичного союзу Німеччини в опозиції (19691982 рр.). Дається визначення поняття «політична опозиція». Охарактеризовано зміст основних програмних документів ХДС досліджуваного періоду, зокрема Мангаймської заяви, прийнятої на з’їзді партії у Мангаймі у 1975 році та Програми основ партії, яка була ухвалена на з’їзді християнських демократів у Людвігсгафені в 1978 році. Відповідно до останнього розділу Програми основ партії автор звертає увагу на першочергові завдання німецької зовнішньої політики. В статті також досліджується курс жорсткої конфронтації Християнськодемократичного союзу по відношенню до соціалліберальної коаліції. Аналізуються обставини, які підірвали позиції канцлера Віллі Брандта у першій половині 1970х рр. Привертає увагу той факт, що саме Гельмут Шмідт, який очолив уряд ФРН 16 травня 1974 р., підготував сприятливі умови для зміни міжнародного амплуа Федеративної республіки Німеччини. В результаті дослідження з’ясовано, що протягом обраного періоду християнським демократам вдалося значно модернізувати партію і з 1980х рр. знову стати керівною політичною силою Німеччини.