Форми трудової поведінки селян: результати соціологічного дослідження сільського способу життя - Lintsova, N. Yu. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
В статті розглянуто вплив реформи АПК України на сільський спосіб життя. На матеріалах соціологічного дослідження сільського способу життя описані наявні форми трудової поведінки селян: фермерство, особисте селянське господарство, робота за наймом, збиральництво, сезонні сільськогосподарські роботи. В новітньому українському соціологічному дискурсі сільська повсякденність майже не досліджена, не проводяться комплексні і спеціалізовані дослідження села, відсутні емпіричні дані про спосіб і стиль життя сучасних селян. У січнілютому 2014 року було проведено 15 фокусгрупових дискусій, які розкрили реальні практики адаптації селян до соціокультурного економічного простору. Питання зайнятості селян є достатньо складними і суперечливими для вивчення, тому в проведеному дослідженні ми поєднували дані офіційних статистик з оцінками самих селян, бесідами з експертами і «оцінкою зсередини» під час фокусгрупових дискусій. Додатковими емпіричними джерелами власне соціологічної інформації щодо особливостей життя мешканців сіл виступили: двадцятирічний моніторинг українського суспільства Інституту соціології Академії наук України та дані вибіркових обстежень Державного комітету статистики.