Соціально-історична пам’ять про радянське минуле: емпіричне дослідження - PozdnyakovaKirbatyevaE. G. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті аналізуються дані емпіричного дослідження соціальноісторичної пам’яті про радянське минуле у представників різних регіонів України. Незважаючи на розпад СРСР, інтерес до радянського минулого залищається. Аналізується, яким чином сприймаються ті події сучасною молоддю, яка різниця між соціальною пам’яттю груп людей, які виросли за часів Радянського Союзу, і молоді, що виховувалася в незалежній Україні. Актуальним є виявлення особливостей соціальної пам’яті серед різних її суб’єктівносіїв, перш за все серед представників різних поколінь. Поза сумнівом, величезний вплив на формування відношення до радянського минулого у молодих людей надають сучасні канали комунікації. На Заході, в Центрі та Сході України є відмінності в ментальності населення. Ці відмінності поширюються і на комомеративну складову ментальності. Відповідно до гіпотези дослідження, в соціальноісторичній пам’яті населення різних регіонів радянське минуле бачиться порізному. Ці відмінності і стали предметом емпіричного дослідження. Також розглядаються комомеративні характеристики ставлення до радянського минулого у населення різних регіонів країни та найбільш загальна характеристика пам’яті про радянське минуле, а саме: ступінь інтересу населення різних регіонів до цього минулого.