Philosophia ad bellum - Loboda, Yu. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті «Philosophia ad bellum» робиться спроба класифікації філософських підходів до вивчення феномена війни за аналогією з структурою «теорії справедливої війни» 1. Philosophia ad bellum – «філософія для війни», де досліджуються способи використання філософських методів пізнання в прикладних мілітарних дисциплінах; 2. Philosophia supra bello – «філософія над війною», що досліджує світоглядні, історіософські, екзистенційні, логікоепістемологічні аспекти війни; 3. Philosophia contra belli – «філософія проти війни», де дослідження сутності війни отримує своє логічне завершення в обґрунтуванні абсурдності мисленнєвих схем, що виправдовують війну як акт насильства. В статті виконано огляд історикофілософських основ розділу «Philosophia ad bellum», показано дотичні питання, що розглядаються філософською логікою та теорією стратегічної розвідки. Зазначається, що фахівці з розвідки визнають важливу роль досліджень з логіки та теорії пізнання для своєї професійної роботи; визначено основні питання, що мають найбільший інтерес для військових фахівців. Проаналізовано способи використання філософських методів у побудові військових стратегій, зроблено висновок, що філософія може виступати основою як стратегічних прорахунків, так і перемог.