Профспілки Східної Галичини у роки великої війни та повоєнної відбудови - Berest, R. Ja.; Berest, I. R. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
На основі писемних джерел проаналізовано діяльність провідних українських професійних спілок Східної Галичини в роки Першої світової війни. Вказано на нові, досі невідомі моменти в історії профспілок, окреслено стан та перспективи наукового дослідження. Зокрема, досліджено значення та роль спілки українських приватних урядовців Галичини. Зосереджено увагу на творенні незалежних українських профспілкових організацій у період діяльності ЗУНРу. Не все складалось позитивно. Польськоукраїнська війна, яка охопила Галичину, до краю загострила міжнаціональні протиріччя. В умовах війни діяльність національних профспілок та спроби їх демократичної розбудови виявилися майже нереальними. Більшість робітничих профспілкових організацій припинила своє існування, багато українців опинилося в рядах УГА. Рятуючись від переслідувань, репресій, небезпеки та лихоліття, чимало галицьких профспілчан потрапило у загальну хвилю еміграції. Зрештою, період та після Першої світової війни, український профспілковий рух на території Західної України представлений низкою організацій різного політичного спрямування. Значна частина з них була дозволена, а частина – заборонена польською владою. Багато профспілкових організацій Галичини потрапили під потужний вплив лівих (комуністичних) ідей.