Особливості реалізації інформаційної політики в країнах Північної Європи - Strunin, P. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті аналізуються концептуальні засади реалізації інформаційної політики країн Північної Європи. Спираючись на ключові індекси, якими вимірюється якість демократії, рівень розвитку свободи слова, рівень розвитку інформаційнокомунікаційних технологій, визначено, що в межах аналізованого регіону лідерами є п’ять країн – Ісландія, Данія, Швеція, Норвегія та Фінляндія. Доведено, що визначну роль у формуванні сучасної та дієвої інформаційної політики відіграли уряди досліджуваних країн, які ще на початку 1990х років затвердили концепції побудови інформаційного суспільства та електронного врядування. Відзначено ключову особливість інформаційної політики країн даного регіону, а саме – її виразну соціальну спрямованість. Також важливим чинником якісної реалізації інформаційної політики та побудови інформаційного суспільства стала наявність загальнонаціонального консенсусу провідних політичних акторів та громадян з приводу пріоритетності розвитку інформаційнокомунікаційних технологій. В результаті дослідження особливостей реалізації інформаційної політики в країнах Північної Європи можна визначити спільні риси, характерні для всіх країн: забезпечення доступу до інформації; створення національного інформаційного потенціалу; використання інформаційних ресурсів у національних інтересах; створення загальної системи охорони інформації; сприяння міжнародному співробітництву в галузі комунікації та інформації; гарантії інформаційного суверенітету держави; розвиток інформаційної інфраструктури; розробка системи електронного врядування; підвищення інформаційної грамотності населення; використання ІКТ в усіх сферах життєдіяльності соціуму – економіці, освіті, медицині тощо.