Профспілки та ліберальні цінності: боротьба чи взаємодоповнення у демократичному суспільстві? - Tupitzya, O. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Стаття розглядає особливості взаємодії ідейних засад політичної діяльності сучасних профспілок та змісту ліберальних політичних цінностей. Встановлюється сутність та значення ліберальних політичних цінностей для розвитку демократичної політичної системи. Вивчається значення ліберальних цінностей для ролі профспілок у громадянському суспільстві. Свобода слова та громадянських прав є провідним фактором соціальнополітичних процесів у сучасному суспільстві. Тому профспілки мають реагувати на поширення демократичних цінностей і якось інтерпретувати їх зміст для профспілкового руху. Сучасні вчені вважають ліберальні цінності як основу широкої громадянської участі. Нове бачення ліберальних прав і свобод дозволяє сучасному профспілковому рухові, щоб приєднатися до соціальної діяльності і пропаганди в рамках демократичних процедур. Зміст сучасного громадянського суспільства відповідає вимогам профспілок як громадських організацій, спрямованих на реалізацію осіб та організацій у здійсненні співробітництва та громадянського суспільства функції, що дозволяє розширити вплив громадських об’єднань і підвищити їх соціальний статус, функції управління громадянським суспільством.Згідно з ученням ліберального суспільства має право контролювати дії органів державної влади. Виступаючи в якості посередників між державою і громадянським суспільством , профспілки діють у рамках соціального партнерства. Вони реалізують інтерпретацію трудових відносин та представництва працівників, вимагаючи дій з дотримання соціального партнерства юридичні вимоги також потребують корекції угод. Контрольні функції профспілок у рамках ліберальної інтерпретації громадянського суспільства виявляються в представленні інтересів та їх артикуляції в дискусії і відстоювати позиції, які здійснюють право на свободу установи та свободу слова , виступаючи в якості рівноправного партнера країни. Переваги профспілок у контексті ліберального громадянського суспільства є їх організація і широкі організаційні можливості . Таким чином, ліберальні цінності і демократичні інтерпретації громадянського суспільства дозволяють переорієнтацію профспілкового руху з чисто соціально економічних суб’єктів до безпосередніх учасників політичних подій. Успішні соціальні заходи вимагають чіткої програми дій навчання особливості думок і сприяти їх самовираженню. Таким чином, розгляд політичної позиції профспілок у сучасному демократичному суспільстві передбачає, що профспілкові організації цілком здатні засвоювати деякі елементи ліберальних доктрин. Це вказує на широку базу взаємодоповнюваності і спільні концептуальні основи профспілкового руху та демократичного суспільства.