До питання про першу виставу українського професійного театру в Києві - Yukhimets, A. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Проведений аналіз архівних джерел, опублікованих спогадів корифеїв українського театру М. Л. Кропивницького, Л. М. Старицької-Черняхівської, С. В. Тобілевич, матеріалів періодичної преси – газет «Труд», «Заря», «Киевлянин», дозволив дослідити питання про першу виставу українського професійного театру – спектакль «Назар Стодоля» по п’єсі Тараса Григоровича Шевченка в Києві у січні 1882 р. Досліджено питання про те, що передувало й спричинило проведення першої вистави українського професійного драматичного театру в січні 1882 року в Києві українською мовою і розкрито значення цієї події для української спільноти та розвитку українського драматичного театру загалом. Доведено, що розвиток українського театру, як частина загальної української культури, свідомо гальмувався політикою Російської імперії. Встановлено, що часткове зняття обмежень на постановки українських п’єс у жовтні 1881 року дало можливість мешканцям Києва побачити вперше у 1882 році вистави українського професійного драматичного театру українською мовою. З’ясовано, що вже перший виступ української професійної трупи – спектакль «Назар Стодоля» консолідував україномовних мешканців Києва, дозволив без остраху, відкрито проявити свою громадянську позицію. Відзначено, що саме в Києві трупа акторів на чолі із М. Л. Кропивницьким познайомилася із М. В. Лисенком та М. П. Старицьким, який невдовзі став керівником і режисером першої об’єднаної української професійної трупи. Виявлено значення першої вистави українського професійного драматичного театру в Києві у 1882 році – спектаклю «Назар Стодоля» українською мовою, яке полягає в тому, що під час заборони української культури загалом, український драматичний театр ставав животворчим вогнищем її існування та розвитку.