Політична участь громадянського суспільства та світова практика електронної демократії: до проблеми ефективності запровадження - Mikheichenko, M. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті аналізується вплив електронної демократії на політичну участь громадянського суспільства, визначено ефективність запровадження інформаційно-комунікаційних технологій у розвитку демократії на сучасному етапі. Серед пріоритетних завдань України на шляху до європейського співтовариства визначено розбудову інформаційного суспільства. Важливим етапом його розвитку є запровадження світових практик е-демократії. Це сприятиме її прозорості та відкритості, модернізує державне управління. Як наслідок, громадянське суспільство матиме змогу долучитися до прийняття управлінських рішень на різних рівнях. Визначено проблеми розвитку представницької та прямої демократії. Доводиться теза про те, що існує багато проблем у розвитку як представницької, так і прямої демократії, проте запровадження е-демократії пропонує новий шлях в напрямі поглиблення демократичних процесів, широкого залучення громадян у суспільно-політичне життя. Констатується, що протягом останніх двох десятиліть у багатьох програмах урядів країн світу важливим питанням є модернізація державного сектора. Однак запровадження е-демократії також може викликати і низку проблем.