Гендерна когнітивність: відмінності в аспекті нейробіології, генетики, розумових паттернів і соціальної поведінки - Chuikova, O. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Гендерна теорія є однією з найактуальніших теорій сучасної науки. Вивчення когнітивності в контексті безлічі наук теж є актуальною і перспективною теорією. Але найбільш актуальною стає не лише теорія, але й практика когнітивності. З іншого боку, не лише емпірична практика, але й перенесення в академічну дисципліну теорії гендерних відмінностей є одним із завдань сучасної науки. Взаємозв’язок і можлива інтеграція - одна з ключових проблем концептуалізації гендерних і когнітивних знань. Отже, об’єднуючи ці зусилля, можна зробити ряд висновків про відмінності гендерної когнітивності. У когнітивній сфері можна вважати встановленим факт наявності гендерних відмінностей у вербальних, просторових і математичних здібностях. Гендерні відмінності існують на генетичному рівні. Високий відсоток змісту генів х-хромосоми забезпечує генерацію білка, що бере участь у формуванні мозку, в організації вищої розумової діяльності, починаючи з вербальних навичок і соціальної поведінки і закінчуючи певними інтелектуальними здібностями. Структурні, біохімічні і функціональні відмінності між півкулями сильніше виражені у чоловіків, ніж у жінок, функціональні відмінності між двома чоловічими лобовими долями більші, ніж між двома жіночими лобовими долями. Тому чоловічі і жіночі стратегії ухвалення рішень різні, і також різна у них латералізація функцій лобових доль.