Соціально-екологічні ризики як предмет соціологічного аналізу - Zherdetska, A. G. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
Наукова стаття присвячена соціальній екології як галузі соціологічного знання. В ній розглянуто питання взаємозв’язку та взаємовпливу соціального і природного середовищ у сучасному суспільстві, особливості соціальноекологічної сфери в Україні та світі і її ключові проблеми. Основна увага приділяється питанню соціальноекологічних ризиків у соціології. У статті представлено аналіз існуючих у зарубіжній та вітчизняній науці визначень поняття «ризику» та його класифікація, розкрито взаємозв’язок понять «ризику», «соціального ризику» та «соціальноекологічного ризику». Крім того, у статті наведено класифікацію соціальноекологічних ризиків, а також окреслено існуючі проблеми концептуалізації понятійного поля ризикології, соціології ризику та соціальної екології. Окремий акцент зроблено на обґрунтуванні необхідності проведення регулярних та детальних соціологічних досліджень стосовно поточного та прогнозованого стану соціальноекологічної ситуації та різних аспектів впливу соціальноекологічних ризиків на суспільну життєдіяльність, адже на сучасному етапі розвитку суспільства дослідження екологічної проблематики має яскраво виражений соціологічний характер і повинно реалізовуватися за допомогою соціологічних методів. Акцент також зроблено на необхідності долучення фахівцівсоціологів до участі в екологічних дослідженнях.