Специфіка маркетингового стратегічного планування виборчих кампаній в Україні - Shinkarenko, O. Y. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
У статті розглянута низка проблем, що пов’язані як із загальними підходами до стратегічного планування виборчих кампаній, так і його специфікою в умовах сучасної України. Аналізуються роль стратегічного планування в процесі організації та проведення виборчих кампаній, різноманітні типи стратегій, що використовуються. Наводиться інформація про різновиди стратегій, які були використані українськими політичними партіями та блоками у період виборів 2014 року у Верховну Раду. В статті проведений аналіз деяких (проблема є дуже широкою, щоб казати про можливість повністю її розв’язати у межах одного короткого дослідження) ключових аспектів проблеми стратегічного планування виборчих кампаній. Та, з іншого боку, наводяться приклади використання подібних підходів в останніх виборчих кампаніях, що були здійснені в Україні. Стратегічне планування виборчих кампаній виступає як найважливіший аспект їх організації, в процесі якого визначається зміст кампанії, тобто те, що необхідно передати потенційному електорату, щоб він проголосував певним чином. Розробка стратегії кампанії є необхідним етапом її організації, потребує використання досвідчених креативних фахівців та низки методів і технологій, призначений для досягнення необхідного кандидату чи політичній партії, що беруть участь у виборах, результату. Виділяють різноманітні типи і різновиди стратегій виборчої кампанії, які розрізняються по типу виборів, ресурсному забезпеченню, цілях кандидатів, по конфігурації виборчої кампанії, використовуваних змістовним і технологічним підходам, а також ритму здійснення виборчої кампанії. Визначено, що на виборах у Верховну Раду у 2014 році всі партії, що пройшли до парламенту, включаючи й Опозиційний блок, використовували різні стратегії, які тим чи іншим чином визначили їх електоральний успіх.