Камінні чавунні плити періоду Французької революції (Франш-Конте): особливості стилів - Батенко, Тарас (Науково-теоретичний альманах Грані, 2024)
Актуальність. Фаєрбеки з Франції періоду Великої революції мають велику культурну та історичну цінність, ілюструючи перехід від монархічних до революційних символів. Аналіз цих предметів допомагає зрозуміти вплив революційних змін на повсякденний побут та культурні практики. Крім цього, камінні чавунні плити того періоду свідчать про те, як нові політичні режими прагнули змінити старі символи й впровадити нові ідеали. Мета статті полягає у вивченні фаєрбеків, що були виготовлені під час Французької революції (1789-1799), для аналізу змін у їхньому художньому оформленні. Результати. Фаєрбеки періоду Французької революції стали об’єктом переслідування збоку Національного Конвенту, який зобов’язав французів знищувати будь-які символи монархічного минулого, в тому числі художні деталі на камінних чавунних плитах.Завершення епохи терору (фр. la Terreur) врятувало частину фаєрбеків з символами королівської влади й дозволило їм дожити до наших днів. Висновки. Фаєрбеки, виготовлені до початку Французької революції, часто відображали монархічні символи, такі як флер-де-ліс і корони. З початком революції ці символи були змінені або усунені, щоб відповідати новим революційним ідеалам. Попри революційні зміни, деякі елементи традиційного дизайну, такі як форма та функціональні характеристики плит, залишалися стабільними. Це вказує на те, що, навіть під час радикальних змін, традиційні елементи продовжували мати значення. Камінні чавунні плити періоду Французької революції можуть бути визнані не тільки як об’єкти функціонального призначення, а і як важливі артефакти мистецтва та історії, що відображають трансформацію естетичних і політичних норм того часу.