Чорний піар у виборчих процесах сучасності - Приймич, Андрій (Науково-теоретичний альманах Грані, 2024)
Актуальність. Технології «чорного піару» вже давно використовуються в політичних кампаніях по всьому світу, включаючи і Україну. Проте, важливо розуміти, що використання «чорного піару» може мати негативні наслідки, такі як зростання політичної напруги, поглиблення ділових конфліктів та підірвання довіри до політичних інституцій. Відтак, метою дослідження є розгляд сутності, понять, еволюції та основних факторів розвитку «чорного піару» у виборчих процесах, а також оцінка сучасних наукових досліджень з даної теми. Результати. У статті з’ясовано сутність, поняття, еволюцію та ключові фактори розвитку «чорного піару» у виборчих кампаніях, а також його компоненти як складові політичного процесу. Проведено огляд сучасних досліджень щодо проблематики чорного піару в політичних процесах. Висновки. У науковій літературі термін «чорний піар», який широко використовується у виборчих процесах, може мати різне тлумачення в залежності від контексту. У першому сенсі, він описує сукупність стратегій та методів, що використовуються для досягнення політичних цілей. Це може включати в себе маніпуляції, дезінформацію та інші тактики, спрямовані на зміну громадської думки або на керування перцепцією. У другому сенсі, чорний піар може бути розглянутий як частина виборчого маркетингу, де використовуються негативні методи для дискредитації супротивників або підвищення своєї власної популярності. Сьогодні поняття «чорного піару» дійсно може бути розмитим через різноманітність визначень та підходів до його розуміння. Тим не менше, відомо, що чорний піар включає в себе намагання дискредитувати або зіпсувати репутацію особи, партії або організації за допомогою негативної інформації, фейкових новин або інших засобів.