Конституційно-правові основи архівної справи в Азербайджані - Байрамова, Ірада (Науково-теоретичний альманах Грані, 2024)
З метою реорганізації та розширення архівної справи в період незалежності, Президент Азербайджанської Республіки Гейдар Алієв Указом № 816 від 2 грудня 2002 року заснував Національне архівне управління. Цим указом було відкрито відкриває нові можливості для систематизації архівної діяльності в республіці, приділяючи увагу архівній справі та прискорюючи зміцнення матеріально-технічної бази архівних підрозділів. Цей наказ призначено для забезпечення інформаційних потреб органів управління архівами та архівними матеріалами, відомств і організацій, проведення наукових досліджень вченими країни та зарубіжних країн, підготовки наукових праць і навчально-методичних посібників, підготовки матеріалів для засобів масової інформації, у тому числі радіо- та телевізійних програм, передбачає забезпечення тих чи інших напрямків запитів місцевих та іноземних громадян, які потребують архівних матеріалів. Проте значення і місце архівів у науковому і культурному прогресі республіки визначилося. З метою переформування складу державного архівного відділу, розбудови його матеріально-технічної бази перед відповідними органами управління були поставлені конкретні завдання. Повноваження щодо реалізації державної політики в галузі архівної справи в республіці було покладено на новостворене Національне архівне управління Азербайджанської Республіки. 27 вересня 2003 року Президент Гейдар Алієв підписав Указ № 934 і затвердив «Положення про Національне архівне управління Азербайджанської Республіки». Статут визначає роль, функції та повноваження Національного архівного управління відповідно до архівної політики країни.