Глобальна соціокультурна парадигма корпоративної культури - Дмитренко, Марія (Науково-теоретичний альманах Грані, 2024)
Актуальність. Ми живемо у час, коли корпоративна культура набуває нових рис, стикається з новими викликами та відкриває нові можливості. Процеси глобалізації під впливом сучасного геополітичного та економічного ландшафту змінюють цінності, норми та поведінку в корпоративній культурі будь-якої організації. Глобалізація призводить до зміни цінностей у корпоративній культурі, таких як відкритість світу, повага до різноманітності, етика та соціальна відповідальність. Метою дослідження є вивчення сучасних тенденцій зміни глобальної соціокультурної парадигми корпоративної культури. Результати. Досліджено вплив глобалізації на корпоративну культуру. Проаналізовано чинники, які складають підґрунтя глобалізації, а саме інформаційну революцію та розвиток телекомунікацій, інтернаціоналізацію виробничих відносин у високотехнологічних галузях на основі прямих іноземних інвестицій, формування ринків глобальних за масштабами та безперервних за способом функціонування, насамперед фінансових. Охарактеризовано творчу культуру компанії. Розкрито нову концепцію транснаціональної інноваційної діяльності. Дослідження зосереджено на соціальній складовій у корпоративній культурі та сутності корпоративної соціальної відповідальності. Окреслено сучасні тенденції глобалізації корпоративної культури. Досліджено вплив війни в Україні на світову корпоративну культуру. Висновки. У рамкових умовах мультикультуралізму та глобального менеджменту відбуваються суттєві трансформації корпоративної культури. Глобалізація, жорстка конкуренція, необхідність пошуку та ефективного впровадження інновацій визначають нові завдання та параметри функціонування корпоративної культури, політики підтримки та заохочення творчої та інноваційної діяльності співробітників. Корпорації, здатні адаптуватися до глобалізації, зможуть підвищити свою конкурентоспроможність на світовому ринку.