Методологія використання інтерактивної електронної дошки в результатах навчання експериментальної фізики та змісту у темі «Лінзи» в 9 класі - Мамедтагієва, Тарана (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
У статті показано методику використання інтерактивної електронної дошки на уроці «Фізика», а також розглянуто алгоритм підготовки та проведення уроку з використанням інтерактивної дошки. Як приклад на уроці «Лінзи» була показана методика використання електронної дошки при «викладанні результатів експериментальної фізики та змістової лінії». На уроці, після ознайомлення студентів з будовою та принципом дії лінз, «Як здійснюється керування світловим променем в оптичних приладах?» та виконати дослідження «Визначити головний фокус лінзи». Перше дослідження проводиться візуально через учнів. Друге дослідження демонструється віртуально на електронній дошці за підтримки вчителя. На даний момент використовується веб-програма «Ray optics simulation». Програма допомагає визначити шлях світлових променів і фокусну відстань лінз різної форми. Виконуючи експерименти через веб-додаток, учні дізнаються, що зі зміною радіусів кривизни сферичних поверхонь лінз змінюється і значення фокусної відстані лінзи. Водночас лінза з меншою фокусною відстанню більше заломлює промені. З іншого боку, було зазначено, що багато практичних навичок студентів (користування комп’ютером, віртуальний експеримент, використання функцій програмного забезпечення тощо) розвиваються під час навчання «Експериментальної фізики та результатів навчання змістової лінії» за допомогою інтерактивної дошки. Інтерактивні дошки дозволяють учням легко використовувати як анімацію, так і моделювання. Крім того, ми можемо створити потрібну модель і створити анімацію процесу за допомогою фігур на панелі інструментів, включаючи пристрої для математичних розрахунків та інші функції. Щоб використовувати готове імітаційне моделювання, ми можемо розмістити моделювання, яке ми підготували або завантажили з Інтернету, у бібліотеках ресурсів. У статті одночасно була наведена коротка інформація про диск з лазерним ліхтариком, розробленим професором Шукуром Алізаде для вивчення світлових явищ, а також була підготовлена модель ходу світлових променів в збиральних і розсіювальних лінзах і показано.