Правові основи політичної участі в Азербайджані - Рахімова, Гульнар (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Політична участь – це діяльність громадян, які беруть участь у політичних процесах з метою впливу в різних формах на політичну владу та досягнення своїх політичних цілей. Оскільки основу політичної участі громадян у демократичних державах складають низка законів, головним чином міжнародні конвенції та конституції країн, в Азербайджанській Республіці, яка обрала шлях демократичного розвитку, створена міцна нормативно-правова база для формування політичної активності та участі громадян. Предметом даного дослідження є вивчення правових основ і правової бази, необхідної для політичної участі громадян Азербайджану, як індивідуальної, так і колективної, та визначення динамізму її розвитку. З цією метою було проаналізовано ряд правових документів, особливо Конституцію Азербайджанської Республіки, яка набрала чинності в 1995 році, та на основі цих документів зроблено спробу визначити необхідні умови для участі громадян у політичному житті. Методологічною основою дослідження є експертиза нормативно-правових документів на основі конкретних статей. З цією метою використовуються правові документи, такі як Конституція Азербайджанської Республіки, чинний в країні виборчий кодекс, закон про партії, а також науково-дослідні роботи на цю тему та результати виборів, організованих в країні. Основна наукова інновація дослідження полягає в тому, що були вивчені документи, що входять до нормативної бази, яка є правовою основою політичної діяльності та політичної участі громадян Азербайджану, а також зміни в цих документах. Результатом дослідження є те, що політична участь, яка включає низку заходів, таких як голосування на референдумі, вибори президента країни та депутатів парламенту, а також членів органів місцевого самоврядування, моніторинг їх діяльності , широко регулюється законодавством Азербайджану, а громадяни є активними суб’єктами політичних процесів. Існують усі правові підстави для політичної участі громадян у демократичних умовах на індивідуальному чи колективному рівні.