Втеча від життя: унікальність філософії Еміля Дюркгейма - Shkil, L. L. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
На основі філософських та соціологічних досліджень французького філософа та соціолога Еміля Дюркгейма досліджується така важлива та актуальна, особливо для нашого часу, проблема як самогубство. В статті викладено роздуми автора про різні причини самогубства, аналізується література з приводу цієї проблеми. Автор ставить перед собою такі завдання: знайти, які саме соціальні фактори (їх Е. Дюркгейм називає соціальним відсотком самогубства) впливають на самогубство, загрожують збільшенню кількості самогубств та показати, в якому співвідношенні проблема самогубства стоїть до інших соціальних проблем і яким шляхом виявилось би можливим вплинути на неї, тобто яким чином можна зменшити схильність до самогубства у громадян. В статті проаналізовано, яким було ставлення до самогубства у різні періоди історії. Зроблено висновки, що самогубство засуджується майже кожною релігією. Також автор розглядає у статті і поняття евтаназії. Але найбільший акцент автор робить саме на соціальному та філософському аспектах цієї проблеми, на якій і ґрунтується дослідження відомого французького філософа та соціолога Еміля Дюркгейма «Самогубство: соціологічний етюд».