Особливості інформатизації соціологічних знань - Кравцов, Юрій; Богомаз, Костянтин; Сорокіна, Людмила (Науково-теоретичний альманах Грані, 2020)
У статті передбачається аналіз інформації як одного з найважливіших соціально значущих ресурсів сучасної цивілізації. Автори підкреслили, що основна парадигма, характерна для сучасної соціальної теорії, може бути виражена тезою про неможливість прямого доступу до соціальних явищ. У сучасній цивілізації інформація стає одним із найважливіших соціально значущих ресурсів. Автори вважають, що його роль як стратегічного ресурсу зростає з розвитком мережевих технологій, які прискорюють передачу даних та полегшують пошук необхідної інформації. Автори впевнені, що роль вищої освіти в цьому процесі є ключовою. Але саме воно стикається з величезною кількістю проблем, одна з яких – підвищення якості його функціонування та гарантування результатів його діяльності. Ця проблема тісно пов’язана із впровадженням інновацій. Автори припускають, що інновації в освіті слід розуміти як інновації, покликані вирішити поточну проблемну ситуацію з метою оптимізації навчального процесу, поліпшення його якості або організації сприятливих умов для засвоєння матеріалу учнями. Ґрунтуючись на критичному підході до реформування нинішньої системи вищої освіти, у статті розглядається необхідність зміни процесу інформатизації гуманітарної освіти. Автори роблять висновок, що розвиток гуманітарної освіти в інформаційному суспільстві спрямований на впровадження міждисциплінарного підходу, тобто має забезпечувати ефективність розвитку та застосування гуманітарних знань та формувати свідомий відповідальний вибір у різноманітних культурних значеннях, культурному самовизначенні.