Виробництво дискурсивних стратегій влади в політичному просторі м. Дніпро - Міхно, Надія (Науково-теоретичний альманах Грані, 2020)
Основна увага в даній статті зосереджена на визначенні характеру виробництва дискурсу політичної влади в умовах розвитку сучасного суспільства. В якості поля розгортання дискурсивних стратегій влади було обрано локалізацію міського простору. Спираючись на методологічні принципи дискурс-аналітичної стратегії та залучаючи евристичний потенціал соціокультурного та семіотичного аналізу, у результаті конкретного емпіричного дослідження було запропоновано авторську схему аналізу дискурсу влади в міському просторі. Здійснений аналіз теоретичних фреймів вивчення концептів «дискурс» та «влада» дозволив визначити різновид комунікативних дій, суб’єктом якого може бути лише влада, – інституційний дискурс, зокрема, політичний ракурс. Запропоновано в межах даного дослідження сприймати політичний дискурс як сукупність усіх мовленнєвих актів у відповідній інституційній атмосфері, що реалізується в усній та писемній формах, передбачає врахування фону, очікувань автора та аудиторії, прихованих мотивів, сюжетних схем тощо. Відзначено, що доцільно використовувати підхід до аналізу влади в категоріях концепції «м’якої влади», що пропонує розглядати владу як реалізовану в формі певної комунікативної дії, у процесі якої поведінка, що диктується владою, сприймається реципієнтом як добровільний вибір. Окрема увага в ході аналізу політичного дискурсу в міському просторі приділена таким категоріям аналізу, як культурні механізми номінації, класифікації, легітимації та натуралізації. Запропоновано авторську матрицю аналізу владного дискурсу в міському просторі, що передбачає звернення уваги на стратегії владного дискурсу, граматологію владного дискурсу, інтеціональність владного дискурсу, ідіоми владного дискурсу та характер їх проекції в дискурсивних стратегіях основних суб’єктів виробництва дискурсу влади в міському просторі.