Економіка цінностей та філософія економіки - Коннова, Ніна (Науково-теоретичний альманах Грані, 2020)
Стаття присвячена аналізу аксіологічних уявлень, які лежать в основі теорій сучасної економічної науки взагалі та теорії фінансів зокрема. Розглядаються витоки концепту homo economicus’a чи людини економічної. У сучасній літературі, присвяченій філософським і методологічним проблемам економічної теорії, термін «homo economicus» вживається в двох основних значеннях. Перше – як суто технічний конструкт чи модель, утворену у вигляді суми певних припущень та уявлень, узятих у їхній граничній формі, або, якщо простіше, як певну ідеалізацію. Друге розглядає «homo economicus» як певний антропологічний тип, який характеризується відповідними ціннісними та поведінковими особливостями. Показано, що конструкт homo economicus’у виник не в результаті умоглядних міркувань, а має досить-таки довгу передісторію, суть якої полягає у поступовому відриві економічної теорії від етики. Людина економічна – це людина, яка вибудовує свою поведінку через підрахунок вигоди. Постійне ведення таких підрахунків є самодисципліною людини економічної. Така самодисципліна формує нову систему норм, вільну від моралі чи інших подібного роду речей. Нова система норм не передбачає якихось сталих догматів чи аксіом (як це звичай має місце в етиці), але є повністю раціональною і спирається на підрахунок імовірностей тих чи інших варіантів розвитку подій. Показано еволюцію економічної науки. В її основу після розділення політичної економії на політичну філософію та власне економічну науку наприкінці ХІХ ст. був покладений принцип зростання, зростання не зважаючи ні на що. Цей принцип виходить на перший план у часи Великої депресії, але продовжує своє панування донині. Показано, що сутність грошей полягає в тому, що вони є символом чи знаком боргових зобов’язань, тоді як їх концептуальною формою, вираженням їх кількісного аспекту є капітал. Саме капітал є тим двигуном, тією рушійною силою, яка змушує рухатися ринкова економіку. Показано, що праця та капітал стають основоположними аксіологічними принципами сучасних економічних уявлень. Ідеалом стає людина економічна, тобто індивідуалістичний та егоїстичний тип, орієнтований на пошук вигоди, яка полягає в задоволенні бажань.