Єврейський опір під час Голокосту в Україні: історіографічний аспект - Стрільчук, М. В. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Стаття присвячена огляду наукового вивчення проблеми єврейського опору під час Голокосту в Україні. Проаналізовано українську та зарубіжну історіографію з даної проблематики. Окрему увагу приділено радянській історіографії теми. Виокремлено основні етапи дослідження теми. Простежено суспільно-політичні чинники, які вплинули на вивчення історії єврейського спротиву під час Голокосту. Констатується, що активне освоєння проблеми Голокосту в Україні пов’язано з проголошенням незалежності. Центром вивчення Голокосту за кордоном став національний меморіал Яд Вашем в Ізраїлі. Встановлено, що у вивченні проблем опору євреїв нацистській політиці винищення переважають малі наукові формати (статті, виступи на конференціях). Основними проблемами, які опинилися в центрі уваги сучасних дослідників, стали форми та методи опору і виявлення регіональних особливостей. Накопичений і введений до обігу за останні три десятиліття значний архівний матеріал, формування бази усних свідчень створюють передумови для монографічного осмислення проблеми єврейського опору в Україні, підпільній діяльності євреїв у гетто й таборах. Серед недостатньо вивчених залишаються питання духовного, індивідуального спротиву євреїв політиці Голокосту, стратегій міжнаціональної допомоги та форм солідарності у спротиві нацистській політиці.