Роль середньої школи в підготовці жіночих кваліфікованих кадрів Катеринославської губернії у ІІ половині ХІХ – на початку ХХ століття - Добровольська, В. А. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Висвітлено питання історії середньої жіночої освіти Катеринославської губернії у ІІ пол. ХІХ – на поч. ХХ ст. Протягом багатьох століть для суспільства Російської імперії були характерні па- тріархальні судження та погляди на призначення жінки. З`ясовано, що початком змін у відношенні до жіноцтва стали демократичні реформи 60-70-х рр. ХІХ ст. Висвітлено історичні передумови ста- новлення системи жіночої освіти. Встановлено, що законодавча організація всестанових жіночих навчальних закладів розпочинається у 50-х рр. XIX ст. Жіночі навчальні заклади підпорядкувалися різним установам і мали різні організаційно-навчальні засади. Крім державних шкіл, існували ще й приватні та громадські. Встановлено, що нова система управління сферою освіти утверджується як державно-громадська. Основними типами загальноосвітніх середніх шкіл у Катеринославській гу- бернії у ІІ пол. ХІХ – на поч. ХХ ст. були: гімназії, прогімназії, єпархіальні жіночі училища. Розкри- то особливості матеріального становища гімназій на прикладі окремих навчальних закладів. Значна кількість жіночих гімназій і прогімназій та їх популярність серед населення перебували у прямо- му зв’язку з бурхливим економічним розвитком регіону та активною діяльністю органів місцевого самоврядування. Охарактеризовано зміст освіти цих середніх шкіл. Охарактеризовано контингент жіночих гімназій на поч. ХХ ст. за становою та релігійною ознаками. Встановлено, що духовне відомство відкривало спеціальні середні навчальні заклади насамперед для доньок осіб духовного звання – єпархіальні жіночі училища. У Катеринославській губернії була лише одна така школа – у губернському місті. Охарактеризовано зміст освіти єпархіальних училищ, розкрито пріоритетність виховного процесу. Вказано, що к. ХІХ – поч. ХХ ст. ознаменувався кризою системи єпархіаль- них училищ, і розкрито зміст реформ Духовного відомства для вирішення цієї проблеми. Порівня- но джерела фінансування Катеринославського єпархіального училища та гімназій. З’ясовано роль єпархіальних жіночих училищ у проблемі забезпечення народної школи вчителями.